На Гайворонській вузькоколійці відбувся великий фестиваль паровозів (ФОТО, ВІДЕО)

Вторник , 16 января 2024, 09:39
13-14 січня Гайворонська вузькоколійка Одеської залізниці провела черговий паровозний ретро-фестиваль з ретро-поїздами по трьом напрямкам.
На Гайворонській вузькоколійці відбувся великий фестиваль паровозів (ФОТО, ВІДЕО)

Минулими вихідними у містечку Гайворон та його околицях з ранку до вечора лунали гудки паровозів. Тут 13 і 14 січня проходив черговий паровозний фестиваль, вже традиційний для Гайворону. А незвичайним він був завдяки зимовій погоді - під час снігопаду паровози йшли по вкритим снігом місцевостям українського Поділля.

У фестивалі задіяли чотири паровози. Це вузькоколійні паровозики Гр-336 і "159-4-95", а також ширококолійні ЕР798-71 і Л-3535. На вузькоколійних рейсах паровозам допомагали вузькоколійні тепловози ТУ2 і ТУ7. Все це також поєднувалося зі звичайними приміськими пасажирськими рейсами вузькоколійки від Гайворону до Рудниці.

Як це було - у нашому відеосюжеті. Спочатку ми показуємо вузькоколійний напрямок від Гайворона до Хащуватого, потім рух вузькою колією від Гайворона до Бершаді, їдемо широкою колією знову до Хащуватого і згодом до Джулинки. І у завершенні - мальовничі нічні кадри паровозів і вузькоколійних тепловозів на станціях Гайворон і Рудниця.

У програмі фестивалю протягом двох днів були рейси ретро-поїздів по трьом напрямкам залізниць, що сходяться у Гайвороні:
- від Гайворона до Хащуватого по вузькій та по широкій колії;
- від Гайворона до станцій Передбужжя біля мосту через Південний Буг і до станції Бершадь по вузькій колії;
- від Гайворона до станції Джулинка по широкій колії по трасі колишньої вузькоколійки.

Через погоду та деякі логістичні моменти частина туристів на фестиваль не приїхала, тому деякі ретро-поїзди йшли напівпорожніми. У Гайвороні, Хащуватому і на станції Бершадь гостей фестивалю зустрічали виступи місцевих народних творчих колективів і ярмарки з місцевими стравами і смаколиками. А ось на станції Джулинка, на відміну від минулих фестивалей, туристам не було запропоновано ніякого дозвілля, окрім засніжених залізничних пейзажей.

Для зручності у дні фестивалю до Гайворону з Києва та Львову через Вінницю курсували спеціальні пасажирські поїзди у вигляді безпересадкових вагонів за цими напрямками. А ось залізнична логістика у напрямку Гайворону з Одеси та міст східної України все ще відсутня взагалі. Лише напрямок з Одеси хоч якось компенсується можливістю пересадки з вузької колії на широку по станції Рудниця, де зупиняються приміські електрички сполученням Одеса - Вапнярка та деякі пасажирські поїзди, що йдуть до Одеси.

Також ми звернули увагу на залишки старих залізничних мостів вузькоколійки біля Гайворону та Джулинки.

comments powered by HyperComments