Залізниця не використала 800 мільйонів з бюджету

Среда , 21 февраля 2024, 11:01
Українська залізниця не змогла у 2023 році використати 800 мільйонів гривень коштів державного бюджету, які повинні були йти на розвиток інфраструктури, в тому числі пасажирських перевезень.
Залізниця не використала 800 мільйонів з бюджету

У 2023 році «Укрзалізниця» не використало понад 800 млн грн бюджетних коштів. Про це розповів заступник міністра фінансів України Олександр Кава під час міжнародної конференції «Залізниці України: розвиток та інвестиції» 20 лютого.

«У 2023 році з Державного бюджету України виділено Укрзалізниці майже 5 млрд грн на оновлення та розбудову залізничного транспорту, а саме: на покращення пасажирських перевезень, будівництво та модернізацію пасажирської залізничної інфраструктури. Однак минулого року Укрзалізниця витратила лише 4,2 млрд грн із запланованих і залишила невикористаними 808 млн грн», — зауважив Олександр Кава.

Крім того, у вересні 2023 року Укрзалізниці надано кредит за рахунок коштів, отриманих у 2022 році від Європейського інвестиційного банку, з метою закупівлі обладнання та вантажного рухомого складу для того, щоб адаптуватися до нових реалій у логістиці й задовольнити потребу українського бізнесу в залізничних перевезеннях у розмірі 100 млн євро.

Додатково в бюджеті передбачено кошти МФО за програмою «Модернізація української залізниці» у сумі 2,1 млрд грн. Однак упродовж 2023 року жодних видатків Укрзалізниця за цією програмою не здійснила.

У самій "Укрзалізниці" вказані 800 мільйонів гривень назвали коштами, які вдалося зекономити.

Також ведеться робота щодо реалізації міжнародних проєктів, спрямованих на відновлення залізничної інфраструктури. Зокрема, йдеться про залучення позики від ЄБРР на суму до 200 млн євро у межах проєкту «Надзвичайна підтримка української залізниці», гранту Світового банку на суму 25 млн доларів за проєктом «Відновлення критично важливої інфраструктури та мережевого сполучення (RELINC)», кредиту уряду Франції на суму 37,6 млн євро, а також грантової допомоги від уряду Швейцарії на суму 14 млн швейцарських франків.

У 2023 році за рахунок бюджетних коштів Укрзалізниця заплатила аванс у розмірі 65% Крюківському вагонобудівному заводу за виготовлення нових 66 пасажирських вагонів, з яких 16 — плацкартних. Поставки цих вагонів заплановано на 2025 рік. Проведено й остаточні розрахунки за 100 нових пасажирських вагонів, замовлених у 2021 році. Зазначені вагони уже доставлено та задіяно у пасажирських перевезеннях.

Крім того, профінансовано на 522 млн грн будівництво з’їздів з Дарницького залізнично-автомобільного мосту на Дніпровську набережну в Києві.

Водночас на 11,1 млн грн профінансовано заходи, передбачені на завершення робіт на дільницях Васильків І—Васильків ІІ та станція Черкаси—станція ім. Тараса Шевченка.

comments powered by HyperComments