На залізниці за 2023 рік дерусифікували 82 об'єкти

Четверг , 18 апреля 2024, 09:27
Минулого року змінено назви 82 залізничних об'єктів - вони підпали під дерусифікацію та декомунізацію.
На залізниці за 2023 рік дерусифікували 82 об'єкти

"Укрзалізниця" продовжує реалізацію програми «Залізна українізація» та дерусифіковує об’єкти інфраструктури. Так, торік перейменовано 82 об’єкти. Про це на своїй сторінці у Facebook написав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

У листі-відповіді "Укрзалізниці" на звернення посадовця зауважується, що торік перейменовано 82 об’єкти залізничної інфраструктури. Із них: 17 залізничних платформ, 16 роздільних пунктів і 49 зупинних пунктів. Частина з них розташовані в Одеській області.

"Нарешті назви, які пов’язані з російською імперською спадщиною і не відповідають стандартам державної мови, були перейменовані. Зокрема, Зелена Роща, Суворове, Жовтневий, Зарічево, Колгоспна, Чапаєвка, Ватутіне, Радгоспна, Первомайськ-на-Бузі, Скоросний, Красний Шахтар тощо. На черзі — перейменування окремих регіональних філій АТ «Укрзалізниця», які потребують приведення у відповідність до вимог сучасност"», — зазначив Тарас Кремінь.

Крім того, Укрзалізниця повідомила, що у березні 2024 року структурні підрозділи провели моніторинг об’єктів залізниці, рухомого складу щодо виявлення російськомовних написів та технічних позначок, зображень (барельєфів, пам’ятних дошок), які не відповідають сучасному історичному контексту, містять елементи і сюжети, притаманні імперському або радянському (комуністичному) режиму. "За кожним виявленим об’єктом вжито або вживаються заходи з їх усунення", — йдеться у листі.

comments powered by HyperComments