Гайворонська вузькоколійка провела тепловозний ретро-тур (ВІДЕО)

Понедельник , 1 июля 2024, 17:27
29 червня на Гайворонській вузькоколійці відбувся черговий ретро-тур на поїзді вузької колії.
Гайворонська вузькоколійка провела тепловозний ретро-тур (ВІДЕО)

Кожного разу деякі моменти програми вже традиційних ретро-турів Гайворонською вузькоколійкою міняються - адже лінія одна й та сама, рухомий склад один і той же. І тому для тих туристів та любителів залізниць, що приїздять сюди не вперше - певна одноманітність може набридати. Тому організатори у особі керівника сектору вузькоколійних залізниць та ретро-техніки "Укрзалізниці" Олега Заблудовського постійно змінюють маршрут ретро-туру, компоновку ретро-поїзда.

Саме тому ретро-тур 29 червня був задуманий комбінованим - з ретро-поїздами і на вузькій, і на широкій колії, і все в один день.

Вузькоколійні ретро-поїзди йшли суто з тепловозною тягою. Адже "штатний" паровоз Гайворонської вузькоколійки Гр-280 зараз проходить капітальний ремонт у локомотивному депо Сновськ, інший паровоз Гр-336 повернули на його постійне місце роботи - на Київську дитячу залізницю. А маленький паровозик "159 4-95" цього разу вирішили не запускати, оскільки він був задіяний минулого разу, 18 травня.

Спочатку ретро-поїзд у складі тепловозів ТУ2-071 та ТУ7А-3108 і трьох пасажирських вагонів пройшов за маршрутом Гайворон - Хащувате - Гайворон по не діючій зараз у регулярних перевезеннях частині вузькоколійки, яка йде до Голованівська. 

А потім вже у вантажно-пасажирському вигляді - з вчепленими двома платформами і цистерною, та з тими ж трьома вагонами ретро-поїзд здійснив рейс від Гайворона до колишньої станції Устя, яка зараз являє собою просто зупинний пункт на лінії вузькоколійки приблизно за 15 км від Гайворону. Кінцевий пункт обрали таким чином, щоб зекономити час у дорозі і не дати гостям втомитися у літню спеку.

І вже надвечір було запущено ретро-поїзд під паровозною тягою - по широкій колії. Цей рейс був задуманий як суміщений з регулярним рейсом з Гайворона до Вінниці і далі на Львів чи Київ. Планувалося, що від Гайворону до вузлової станції Зятківці цей поїзд з додатковим вагоном тягнув паровоз Л-3535, який потім від Зятківців з одним вагоном повернувся би до Гайворону майже опівночі. Та через технічні проблеми з станом паровозу рейс затягнувся за часом - і тому його оперативно "вкоротили" до станції Генрихівка.

На станції Гайворон влаштували фотозону у старому вантажному вагончику, збудованому ще у XIX столітті. Також гостей очікували невеличкі ярмарки з сувенірами та місцевими смаколиками у Гайвороні, Хащуватому та на станції Устя. А під час майже годинної зупинки на березі Південного Бугу біля мосту організували обід і концерт.

Під час ретро-туру вдалося зібрати 9 770 гривень на потреби ЗСУ (2 360 грн буде використано на придбання матеріалу для плетіння сіток, 7 410 грн. – для придбання тканини для пошиття адаптивного одягу пораненим військовослужбовцям). 15 родин військовослужбовців з Кіровоградської області їхали ретро-поїздом за рахунок благодійного внеску австрійського дослідника вузькоколійних залізниць Вольфрама Венделіна.

Для туристів організували спецпоїзди з Києва та Львова, які йшли через Вінницю. А ось гості ретро-туру з Одеси, Дніпра, Харкова та інших міст півдня і сходу України, на жаль, не мають зручної можливості доїхати до Гайворону поїздом, незважаючи на наявність там ширококолійної залізниці та пасажирського сполучення. 

 

comments powered by HyperComments