Залізницю з Чернівців до Сучави з європейською колією почнуть будувати у наступному році

Среда , 16 октября 2024, 09:16
Заявка "Укрзалізниці" на фінансування через проєкт CEF залізниці європейської колії 1435 мм від Чернівців до Сучави (Румунія) отримала перемогу та очікує фінансування, що дозволить розпочати будівництво у 2025 році.
Залізницю з Чернівців до Сучави з європейською колією почнуть будувати у наступному році

У 2025 році планують розпочати будівництво євроколії з Чернівців до Сучави. Загалом євроколія має обʼєднати міста Румунії, України, Молдови та Польщі. Наразі заявка, яку подала "Укрзалізниця", перемогла й отримає гроші на передпроєктні та проєктні роботи, заявила перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.

Завдяки заявці "Укрзалізниці" на проєкт СEF через Чернівецьку область розбудують євроколію до Сучави. На перший етап проєкту половину грошей на розбудову виділять з бюджету, інша половина - грантова.

"Звичайно, на це потрібен певний період часу, але ключове, що це зафіксовано вже всюди, починається документальна робота, відповідно поетапно ми дійдемо до того, що дійсно європейська колія буде проходити через Чернівецьку область", - каже Атаманюк.

За проєктом євроколія має обʼєднати такі міста як Краків, Львів, Чернівці, Сучаву та Унгени.

"Відповідно, це дасть можливості для Молдови та України експорту своєї продукції за кордон в більшому масштабі. Адже на сьогодні європейська колія в Україні тільки в чотирьох областях. У нас фактично одна з таких областей. Далі треба говорити про розбудову євроколії від Вадул Сірету в напрямку до Чернівців, а опісля - до Львова", - розповіла перша заступниця начальника Чернівецької ОВА.

За її словами, ймовірно проєкт поділять на частини.

"Бо побудувати залізницю від Чернівців до Львова потребуватиме навіть не одного року. А зробити складову частину від Вадула до Чернівців можна набагато швидше", - каже посадовиця.

Наразі невідомо, на яких ділянках області буде проходити колія. Це вирішують проєктувальники.

"Можливо, в якихось ділянках треба робити обхід. У самих Чернівцях насправді буде некоректно, якщо європейська колія буде проходити через центр міста", - розповідає Атаманюк.

Після остаточної експертизи буде відома вартість проєкту та порядок його втілення.

comments powered by HyperComments