День залізничника відзначили спеціальним ретро-поїздом (ФОТО, ВІДЕО)

Среда , 8 ноября 2023, 09:19
День залізничника в Україні відзначають 4 листопада - на честь дня прибуття до Львова першого поїзда.
День залізничника відзначили спеціальним ретро-поїздом (ФОТО, ВІДЕО)

Традиційно вже кілька років в Україні день залізничника відзначають 4 листопада. Ця дата обрана не випадково і присвячена дню, коли у 1861 році до Львова прибув перший поїзд. Зважаючи на те, що це на сучасній території України залізниця на теренах колишньої Австро-Угорщини з'явилася раніше, ніж на підконтрольній російській імперії українській території, то обрання саме цієї дати є цілком логічним.

Одним з заходів, присвячених дню залізничника став "позачерговий" рейс ретро-поїзда на Гайворонській вузькоколійці - єдиній працюючій зараз вузькоколійній залізниці в Україні. На честь свята місцеві залізничники отримали нагороди та почесні грамоти. 

А загалом рейс був таким самим, як і інші ретро-тури вузькоколійкою під паровозною тягою, відомі під назвою "Гайворонський експрес".

Ретро-поїзд виконав два рейси. Спочатку від Гайворону до Хащуватого по недіючій поки що у регулярній експлуатації дільниці Гайворон - Голованівськ під тягою паровоза і тепловоза. А потім ретро-поїзд вирушив з Гайворону до Бершаді і назад - вже під тягою двох паровозів, одним з яких був найстаріший діючий зараз в Україні паровоз "159 4-95", збудований 1938 року.

Побачити як це було та ознайомитися з історією вузькоколійних залізниць України з акцентом саме на історію та сьогоднення Гайворонської вузькоколійки можна у нашому фільмі.


 

comments powered by HyperComments