Залізниця зазнає збитків від приміських перевезень

Четверг , 4 апреля 2024, 11:40
"Укрзалізниця" продовжує зазнавати збитків від приміських пасажирських перевезень.
Залізниця зазнає збитків від приміських перевезень

В 2023 році збитки від приміських пасажирських перевезень становили приблизно 7,6 млрд грн. Про це розповів директор філії “Приміська пасажирська компанія” “Укрзалізниця” Олександр Болдов.

За словами Болдова, одне із завдань новоствореної Філії “Приміська пасажирська компанія” – заощадити для Перевізника близько 1 мільярда грн.

“При розробці концепції та обґрунтування створення окремої приміської компанії було якраз прораховано зменшення витрат і збільшення доходу. Так, за рахунок оптимізації перевізного процесу і скорочення його витратної частини ми плануємо зменшити загальні збитки у приміських перевезеннях на 10-15%. Наприклад, за минулий рік збитки від приміських пасажирських перевезень склади близько 7,6 млрд, тож наша мета заощадити близько 1 мільярда грн”, – відзначив Болдов.

При цьому заборгованісит місцевих органів влади перед “Укрзалізницею” за перевезення пасажирів у приміському сполученні в 2023 році сягнула 287,89 млн грн, що становило 48,71% від загальної суми річної заборгованості. 

”Тобто ми не отримали кошти, які б могли витратити на ремонт і модернізацію рухомого складу, на безбар’єрні платформи, на додатковий комфорт всередині поїздів тощо. Але якщо подивитися статистику по роках в динаміці, то відсоток відшкодування зростає. Місцеві органи влади йдуть назустріч, але не всі. І серед лідерів за боргами, на жаль, великі міста”, – відзначив Олександр Болдов, директор філії “Приміська пасажирська компанія” АТ “Укрзалізниця”.

Однак, він уточнив, що навіть якщо компенсація від місцевих органів влади перед “Укрзалізниця” за перевезення пасажирів у приміському сполученні складе 100%, це не розв’яже проблему збитковості приміських перевезень.

comments powered by HyperComments