Новий одеський трамвай почав перевозити пасажирів по лінії на Фонтан (ВІДЕО)

Четверг , 4 января 2024, 20:00
З 4 січня новий низькопідлоговий трамвай "Татра-Юг К1Т306" почав обслуговувати пасажирів в Одесі на маршруті №17 - по лінії на Великий Фонтан.
Новий одеський трамвай почав перевозити пасажирів по лінії на Фонтан (ВІДЕО)

Сьогодні у перший рейс з пасажирами по маршруту №17 від Куликова поля до 11-ї станції Великого Фонтану відправився перший в Одесі повністю низькопідлоговий трисекційний трамвай моделі "Татра-Юг К1Т306". Це сталося по обіді, а зранку 4 січня та майже весь день 3 січня вагон проходив випробування по тій самій лінії, але ще без пасажирів.

На тій лінії, де спочатку планувалася експлуатація трисекційних трамваїв по маршруту №7 "Північ-Південь" такі трамваї ще з квітня 2023 р. не курсують через зсувні процеси на узвозі Маринеска, але технічні та випробувальні рейси саме новий трамвай там виконував.

Всього в Одесі таких трамваїв повинно бути 13 одиниць - саме стільки придбало місто за умовами кредитного договору з Європейським Інвестиційним банком на суму у 20 мільйонів євро. Міжнародний тендер на цю закупівлю був проведений ще у 2021 році.

Перший трамвай презентували громадськості 27 грудня. Він отримав бортовий номер 7013 - продовжуючи своєрідну традицію нумерації одеських трамваїв виробництва компанії "Татра-Юг".  Його вагон доставили до Одеси 20 грудня, де по секціям розвантажили та потім зібрали у трамвайному депо №2 на Слобідці. Потім починаючи з 23 грудня новий трамвай проходив випробування на вулицях Одеси - від Слобідки до Херсонського скверу, далі по центру міста до Старосінної та Олексіївської площі і назад.

Одеські трамваї цієї моделі зовні дещо відрізняються від київських - у них інша компоновка дверей. Не по дві широкі і дві вузькі двері у першій і третій секціях, як у Києві, а три широких у першій и дві широких у третій секції в Одесі. Двері - планетарного типу, відчиняються всередину трамваю. Довжина трамваю 26 метрів, він має три візки - два моторних поворотних під першою та третьою секціями та безмоторний неповоротний під другою. Трамвай пофарбований у кольори прапору Одеси.

В салоні - 71 сидяче місце. Більшість з них - на низькій підлозі, без жодних сходинок. У першій секції 20 місць, у другій 16, у третій 35. Є два накопичувальні майданчики, а також простір для стоячих пасажирів у вузлах зчленування. Загальна місткість трамваю - 250 чи навіть 300 пасажирів.

У другому відео - огляд нового трамваю від його розвантаження у вигляді окремих секцій до випробувань та презентації.

comments powered by HyperComments