Флот України отримає 6 шведських штурмових катерів

Вторник , 10 сентября 2024, 12:43
Черговий пакет військової допомоги Україні від Швеції включає в себе шість десантно-штурмових катерів, які будуть надані військово-морським силам.
Флот України отримає 6 шведських штурмових катерів

Швеція оголосила про 17-й пакет військової допомоги на 440 млн доларів (4,6 мільярда шведських крон). Про це повідомили у пресслужбі Міністерства оборони України. Так, скандинавська країна передала Україні шість бойових  десантно-штурмових броньованих катерів Combat Boat 90, ПЗРК Robot System 70, протитанкові міни та гранатомети. 

Загалом у 2024 році військова допомога від Швеції Україні склала вже 25 мільярдів шведських крон (2,41 млрд доларів).

Combat Boat 90 — це військовий швидкісний броньований десантний катер, розроблений шведською компанією Dockstavarvet. Він призначений для швидкого доставлення десантних груп, проведення ударних операцій, берегової охорони, а також розвідки й мінування акваторій.

Катер вміщує 21 повністю екіпірованого бійця та до 4,5 тонни вантажу. Довжина становить 14,9 метра, водотоннажність 18-23 тонни, максимальна ширина 3,85 метра. Бойовий катер оснащений двома дизельними двигунами потужністю 600 кВт та двома водометними рушіями, котрі дозволяють виконувати різкі маневри та розвивати швидкість до 45 км у мілководних прибережних водах.

CB90 озброєний трьома турелями, що розміщені позаду рубки та по одній на кожному борту. В них можна встановити великокаліберний 12,7-мм кулемет Browning M2HB або ж 40-мм автоматичний гранатомет. Крім того, для проведення ударних або диверсійних місій катер може бути озброєний легкими протикорабельними ракетами RBS 17 SSM (Hellfire), а також перевозити чотири морські міни вагою 2,8 тонни або шість глибинних бомб.

За концепцією цих катерів було створено аналогічні українські десантно-штурмові катери, які будувалися заводом "Кузня на Рибальському" в Києві, також цю ж концепцію використали і росіяни для своїх катерів типу "Раптор".

comments powered by HyperComments