На півдні Одеської області планують електрифікувати залізницю

Вторник , 24 октября 2023, 16:36
Керівництво "Укрзалізниці" знову заявляє про плани електрифікації та збільшення пропускної здатності лінії на півдні Одеської області у напрямку дунайських портів Ізмаїл та Рені.
На півдні Одеської області планують електрифікувати залізницю

Про плани "Укрзалізниці" збільшити пропускну здатність залізничної лінії до Ізмаїлу на півдні Одеської області розповів заступник директора департаменту комерційної роботи "УЗ" Валерій Ткачов. Ці плани озвучуються вже другий раз протягом 2023 року - вперше про це у керівництві "Укрзалізниці" розповіли у червні.

За його словами, в Укрзалізниці є кілька проєктів щодо будівництва, розширення та збільшення пропускної спроможності портів у Одеській області. В першу чергу мова йде про дунайські порти Ізмаїл та Рені.

Планується, що в портах Рені та Ізмаїлу будуть збудовані нові колії.

Але найголовніше - це плани електрифікації залізниці до Ізмаїлу. За словами Ткачова, на залізничній ділянці Арциз-Ізмаїл проведуть електрифікацію. Однак посадовець не сказав нічого про електрифікацію залізниці від Білгорода-Дністровського до Арцизу.

Зараз залізниця від Білгорода-Дністровського неелектрифікована та одноколійна, що накладає певні обмеження з ваги вантажних поїздів, швидкості руху та відносно невеликої кількості магістральних тепловозів.

Наразі вже розглядається варіант електрифікації ділянки Білгород-Дністровський—Ізмаїл, планується розпочати його реалізацію вже цього року.

Такий проект намагалися почати ще на початку 2000-х рр., але його скасували через те, що підготовлені для цього кошти і матеріали пішли тоді на ліквідацію наслідків катастрофічного зимового обледенніння.

Окрім того, за словами Ткачова в Україні наразі є 14 залізничних переходів. Укрзалізниця готова побудувати ще 5. Окрім будівництва нових, планується збільшити потужність уже наявних чотирнадцяти переходів. Зауважимо, що 2022 року було відбудовано один з таких переходів саме у Одеській області - по лінії Арциз - Березине - Басарабяска, який відкриває більш короткий шлях залізничного сполучення до порту Рені.

comments powered by HyperComments