В ГУР розповіли подробиці спалення російського корвета

Среда , 3 июля 2024, 14:07
ГУР МО України розповіло деталі операції зі спалення російського ракетного корвету "Серпухов", що відбулася 7 квітня 2024 року.
В ГУР розповіли подробиці спалення російського корвета

Ще 8 квітня 2024 року ми повідомляли про серйозну пожежу на російському ракетному корветі "Серпухов" проекту 21631 "Буян-М", який служить у складі балтійського флоту рф. Внаслідок пожежі досить сучасний корабель отримав критичні пошкодження внутрішніх систем.

Причиною пожежі ще тоді було названо спецоперацію ГУР Міноборони України.

3 липня стало відомо, що пожежа на малому ракетному кораблі (корветі) "Серпухов" була спецоперацією Головного управління розвідки Міноборони України у координації з Легіоном "Свобода росії" — підрозділом, що складається з російських добровольців і воює на стороні України. Представники Легіону і ГУР (Андрій Юсов) дали прескоференцію, під час якої розповіли деталі операції.

Підпал на борту корабля влаштував російський військовий, який з 2023 року співпрацює з українськими спецслужбами. Нині він рекрут Легіону "Свобода Росії" на позивний "Гога". Він служив у балтійському флоті росії і, як стверджує, хотів звільнитися через загарбницьку війну росії проти України, тому звернувся до проєкту ГУР "Хочу жити". Відтоді військовий збирав важливі дані, оскільки мав доступ до секретної інформації.

Коли ризик викриття був уже надто високим, вирішили спланувати диверсію. "Гога" влаштував пожежу всередині корабля, яка пошкодила апаратуру і звʼязок. Потім його доправили в Україну.

Вогонь повністю знищив зв’язок та автоматику корабля, тому ремонт виявився дуже тривалим. Жодних деталей тоді не повідомили, але показали коротке відео з планом корабля і моментом підпалу апаратури.

"Серпухов" ― російський корабель проекту 21631 "Буян-М", який був спущений на воду державою-агресором на воду у 2015 році. Має на озброєнні пускові установки для 8 крилатих ракет "Калібр", 100-мм артилерійську установку. Після будівництва на Зеледодольському заводі (на Волзі) на деякий час увійшов у склад чорноморського флоту росії, потім був виведений у Середземне море, звідки перейшов до Балтійського моря для постійної служби.

Цей корвет, теоретично, міг бути під час війни перекинутий на Чорне море через Волго-Балтійську та Волго-Донську річкові судноплавні системи.

comments powered by HyperComments