Для США вперше у XXI столітті будують фрегати

Понедельник , 27 мая 2024, 14:02
Флот США вперше у XXI столітті, навіть з 1980-х рр., замовив нові бойові кораблі класу "фрегат".
Для США вперше у XXI столітті будують фрегати

Посля замовленні великої серії фрегатів типу "Олівер Х. Перрі", які будували з 1970-х до кінця 1980-х рр. у кількості 51 одиниці, ВМФ США більше не замовляв бойових кораблів такого класу - океанських ескортних кораблів з розвинутими можливостями ППО та протичовнової оборони з найменшими можливими розмірами та вартістю. Після завершення "холодної війни" функції океанського ескорту частково були відкладені на другий план, частково їх переклали на есмінці, частково - намагалися "закрити" замовленням нових "літторальних" кораблів.

Однак, загострення глобальної геополітичної ситуації, яке потребує від США розширення своєї військово-морської присутноності у світі та невдача концепції слабко озброєних "літторальних" кораблів спонукала відповідне морське керівництво повернутися до будівництва фрегатів. Тим більше, що у класі есмінців також виявилася тупикова ситуація - новий проект "Замволт" виявився надто дорогим, тому американському флоту доводиться і далі замовляти нові есмінці наявного типу "Арлі Берк". А ще вищі за класом кораблі - ракетні крейсери, які були представлені лише типом "Тікондерога", поступово виводяться зі складу флоту без адекватної заміни.

Буквально кілька днів тому дочірня компанія Fincantieri Marinette Marine (FMM) отримала контракт на суму понад один млрд доларів на будівництво шести фрегатів класу Constellation для ВМС США. Про це повідомили у пресслужбі компанії. Про плани США побудувати шість нових кораблів було відомо і раніше. Однак лише 24 травня 2024 року уряд країни підписав угоду на їхнє будівництво, яке фактично почалося ще у 2022 році. 

Проєкт Constellation базується на фрегатах типу FREMM, які Fincantieri будувала для італійських ВМС і які будуються як стандартні "великі" фрегати ще для кількох європейських країн.

31 серпня 2022 року на верфі в місті Марінетт (штат Вісконсин) офіційно стартувало будівництво першого фрегата класу Constellation («Сузір’я»), призначеного для американського флоту. Підрядником виступила компанія Fincantieri Marinette Marine (американський підрозділ італійської Fincantieri), яка навесні 2020 року отримала від ВМС США контракт вартістю $795 млн на проєктування та будівництво першого корабля такого класу. Передача фрегата нового покоління флоту запланована на 2026 рік. Загалом, американські військові мають намір замовити щонайменше 20 таких фрегатів.

Довжина корабля становитиме 151 метр, ширина — 19,7 метра, осадка — 5,5 метра, водотоннажність — 6112 тонн (повна — 7408 тонн). Фрегат оснастять комбінованою енергетичною установкою типу CODLAG (газотурбіна, два електродвигуни та чотири дизель-генератори). Максимальна швидкість — 26 вузлів, дальність плавання — 6000 миль. Екіпаж — 200 осіб.

Кораблі також оснастять 3D-радаром AN/SPY-6 з активною фазованою антенною решіткою з цифровим скануванням. Установка вертикального пуску Mk.41 на 32 чарунки призначена для зенітних ракет сімейства SM-2 та RIM-162 ESSM, а також для протичовнових ракет ASROC. Арсенал фрегата «Сузір’я» включає 57-мм арткомплекс Mk.110, зенітні ракети RIM-116, нові протикорабельні ракети NSM та 12,7-мм кулемети. Ангар розрахований на розміщення багатоцільового вертольота MH-60R Seahawk («Сі Хоук») та безпілотника типу MQ-8C Fire Scout («Фаєр Скаут»).

Також компанія Fincantieri будує кораблі для ВМС Італії та Франції. Для італійців зараз будуються 10 кораблів типу Carlo Bergamini, для французьких ВМС — 8 кораблів типу Aquitaine. Крім того, три судна будують для єгипетського флоту та один для марокканського. 

comments powered by HyperComments